A norvég protestáns egyház pénteken engedélyezte homoszexuálisok pappá szentelését. A döntést hevesen ellenzik a konzervatív egyházi körök, és foggal-körömmel harcolnak ellene. Az evangélikus egyház általános szinódusának 84 képviselője közül 50 támogatta a párkapcsolatban élő, homoszexuálisok vagy leszbikusok lelkipásztori, diakónusi, kápláni és kántori kinevezésére, illetve felszentelésére vonatkozó jelenlegi tilalom feloldását. A többi 34 szavazó a kérdés elnapolása mellett foglalt állást.

Az elfogadott szöveg tudomásul veszi két álláspont meglétét, és a püspökökre és az egyházi személyek felvételével foglalkozó egyházi intézményekre hagyja a végső szó kimondását. Így azok, akit ezt szeretnék, továbbra is elutasíthatják a partnerkapcsolatban élő melegek egyházi megbízatását, de a norvég egyház püspökeinek többsége - a tizenegyből hat - nyíltan liberális nézeteket vall a kérdéssel kapcsolatban. A hagyományosabb felfogást vallók szerint ez a döntési szabadság ellentétes a biblia tanításaival. 

A másik tábor üdvözölte a szavazást, "amely révén helyreállítható a homoszexuálisok helye az egyházban és a társadalomban". A szavazás előtt a konzervatív körök számos akciót, így tiltakozó menetet és aláírásgyűjtést szerveztek. Ez utóbbi során az aláíró mintegy száz lelkipásztor közölte, hogy elutasítja a liberális püspökök fennhatóságát. Gyakorlatban a püspökök már anélkül szentelhettek fel lelkipásztorokat, hogy fegyelmi szankcióktól kellett volna tartaniuk, és maroknyi, azonos neművel partneri kapcsolatban élő lelkipásztor hirdeti már jelenleg is az igét norvégiai evangélikus egyházban.(MTI)