II. Erzsébet és Fülöp herceg alaposan megünnepelte gyémántlakodalmát

2007.11.19. 17:36
Gyémántlakodalmát ünnepelte hétfőn II. Erzsébet angol királynő és férje, Fülöp herceg. A királyi pár istentiszteleten vett részt a Westminster-apátságban, ahol 60 évvel ezelőtt nagy pompával összeházasodtak.
A 81 éves királynő az első brit uralkodó, aki megünnepelheti házasságkötésének 60. évfordulóját. Kedden hitvesével, a 86 éves edinburgh-i herceggel a tervek szerint Máltára utazik, ahol az ifjú pár az esküvő után élt. A királynő máltai tartózkodását, ahol tengerésztiszt férjével élt, mielőtt 25 éves korában trónra lépett volna, élete legszebb időszakaként tartja számon.
A királynő fehér kalapban és kabátban, Fülöp herceg pedig fekete szalonkabátban helyi idő szerint fél tizenkettőkor érkeztek az apátságba, ahol az anglikán egyház főpapjai fogadták a királyi párt. A kórusok és a zenészek ugyanazokat a műveket adták elő, mint hatvan éve, a 2000 fős vendégkoszorúban ott volt Károly herceg trónörökös hitvesével, Camillával, a királyi család tagjai, Gordon Brown brit miniszterelnök és felesége, Sarah asszony.
Vilmos herceg, a királynő unokája és a második a trónöröklés sorrendjében, részletet olvasott fel a bibliából, Judi Dench színésznő pedig egy költeményt adott elő, amelyet az udvari költő erre az alkalomra alkotott. Canterbury érseke, az anglikán egyház feje megáldotta az uralkodópárt.
A fiatal hercegnő és Philip Mountbatten tengerésztiszt 1947 november 20-án lépett frigyre. Esküvőjük, amelyen a háborúból kilábaló európai országok számos koronás fője jelen volt, elkáprázatta a nagyközönséget.
A kormány a leendő királynőnek is kiutalta a kvótán felül járó 200 plusz ruhajegyet, amely a korabeli rendelkezések szerint minden, esküvőre készülő menyasszonyt megilletett. A hercegnő elefántcsontszínű, 4,5 méteres uszállyal ellátott esküvői ruhakölteményét 10 ezer gyöngy díszítette, dekorációjához a tervező Botticelli Tavasz (Primavera) című alkotásából merítette az ihletet.
A palota és az Admiralitás között húzódó híres Mall sugárút mentén óvatos becslések szerint is egymillióan éltették a Westminster-apátságba hintózó ifjú hercegi párt, a világ pedig elhalmozta őket ajándékokkal. Az udvar 2500-nál több ajándéktárgyat tart nyilván; akinek csak arra volt pénze, az szardíniát vagy egy zacskó cukrozott mandulát küldött a jegyeseknek, de érkezett 76 díszes zsebkendő, 30 sál, 148 pár harisnya, 16 hálóköntös, sőt egy mosógép és egy hűtőszekrény is.
Fülöp, Viktória királynő ükunokája, lemondott görög és dán hercegi címéről, valamint görög ortodox vallásáról, amikor Erzsébet férje lett. Házassága után az edinburgh-i címet kapta.
(MTI)