Tokió több csillagot kapott, mint bármely más világváros a Michelin autógumigyár hétfőn közzétett híres éttermi útmutatójában. got, és 117 kapott egyet. Összehasonlításképpen: Nagy-Britanniában például mindössze három étterem kapott három csillagot, és 12 érdemelte ki a kettőt.

 

A Michelin öt szakértője több mint egy éven át járta Tokió éttermeit, és úgy találta, hogy nyolc étterem érdemli meg az irigylésre méltó három csillagot a városban. A nyolcból ötben főznek japán ínyencségeket, háromban pedig francia étkeket.

 

Teljességgel meglepődtünk az itteni konyha magas színvonalán, nemcsak azon, ahogy a japánok francia ételeket készítenek, hanem a legkülönfélébb japán különlegességeken is" - mondta az útmutató főszerkesztője, Jean-Luc Naret a megjelenés alkalmából tartott sajtóértekezleten Tokióban.

 

Huszonöt tokiói étterem kapott két csilla

 

Többen kételyeiknek adtak hangot az értékeléssel szemben, mondván az európaiak nem érthetnek igazán a japán ételekhez, csakhogy az öttagú szakértői gárdából ketten japánok voltak.

 

Tokió háromcsillagos japán éttermei tehát a következők: Hamadaya, Kanda, Koju, Sukiyabashi és Sushi Mizutani. Tokió francia éttermei pedig: Joel Robuchon, L,Osier, Quintessence.

 

Hogy az elkövetkező években mely városokba látogatnak el a kalauz szakemberei, egyelőre titok, ám a főszerkesztő annyit azért elárult, hogy a következő célpont szintén egy ázsiai nagyváros lesz.
(MTI)