Kalifornia állam több millió játék egészségügyi okokból történt visszahívását követően húsz játékgyártót perelt be, köztük olyan nagy cégeket, mint a Mattel, vagy a Toys "R" Us.
Az amerikai szövetségi állam azt veti a gyártók szemére, hogy a nyilvánosságot nem figyelmeztették kielégítően a többnyire Kínában előállított termékeik magas ólomkoncentrációjával kapcsolatban.
A San Francisco Chronicle híre szerint egyedül Kaliforniában hatmillió, az egészségügyi határérték felett ólomszennyezett játékot hívtak vissza.
Eközben biztonságos játékokat ígér karácsonyra az európai játékgyártók szakmai szervezete. A jelentősebb gyártókat - többek között a Mattel, a Hasbro, a Hornby cégeket - tömörítő Toy Industries Europe elnöke nemrégiben kijelentette: az utóbbi idők visszahívásai ellenére nem kell tartani a kínai játékoktól.
Bryan Ellis kifejtette, hogy a vásárlóknak nincs mitől félniük, ha jó hírű márkákat vásárolnak megbízható üzletekben. A szakmai szervezet elnöke visszautasította európai és amerikai jogalkotóknak azokat a vádjait, hogy túl laza az ellenőrzés. Szerinte a szakma minden szinten megteszi a szükséges lépéseket a minőség ellenőrzésére a gyártástól a kiskereskedelmi értékesítéséig. Sőt Ellis szerint a 20 millió játék visszahívása az elmúlt hónapokban azt jelzi, hogy ez a rendszer működik.
Az Európai Unióban küszöbön áll a játékok biztonságára vonatkozó szabályok szigorítása, sőt néhány európai és amerikai képviselő egyenesen betiltaná a kínai játékok importját mindaddig, amíg nem készül el a szigorúbb szabályozás. (MTI)