Edgar Rice Burroughs regényes kalandjain és a belőle készült filmeken nevelkedett minden ember tudja, hogy Tarzan üvöltésére az őserdő minden lakója felelt. Az Európai Unió szabadalmi hivatala szerint azonban nem lehet azonosítani, ezért szabadalom sem lehet belőle.
Az ítélet hosszú csata után született. A brit regényíró örökösei indították el a kérelmet, mivel ez lehetővé tette volna számukra, hogy eladhassák, illetve, hogy megakadályozzák, hogy mások zsebeljék be a hasznát - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.
A szabadalmi hivatal egy spektrogramm alapján döntött, amely azonosítható volt az üvöltés öt különálló részre osztható modulációja, de lehetetlen volt a képekből megérteni, hogy emberi hang vagy valami más - például csengők és hegedűk együttese, esetleg egy kutya - produkálta-e azokat. Ezenkívül, szólt a szentencia, senki sem lenne képes Tarzan kiáltását reprodukálni a spektrogramm alapján.
Az örökösök azonban nem adták fel, most egy fájlon mutatták be az ominózus üvöltést Brüsszelnek, és új döntést várnak. Tarzan hívó kiáltása, amelyet minden 5 és 105 év közötti ember a világon képes azonosítani, zsíros falat. A mobiltelefonok és komputerjátékok kijelzőinek nagy a piacuk és ezt biztosan sokan választanák.
Hogy Johnny Weissmüller hajdani kiáltása miből állt, máig nem világos. Az egykori olimpiai bajnok úszó azt mondta, hogy jódli ihlette, amelynek gyerekkorában nagy művelője volt. Az MGM szerint állatok hangját is hozzákeverték. Megint mások arra esküsznek, hogy a hang valójában egy tenoré volt. (MTI-Panoráma)