A hollandiai Wageningen egyetemén berendezték a jövő éttermét, ahol a mennyezetre függesztett kamerák rögzítik a vendégek minden étellel kapcsolatos reakcióját, a padlóban elrejtett mérlegek mérik azokat, akik már a pénztárhoz közelednek, a székre szerelt szenzorok pedig a szívverést figyelik.  A kutatók és pszichológusok pedig egy emelettel fentebb gondosan tanulmányoznak minden mozdulatot és arckifejezést. Még egy "orális" laboratórium is munkába lép, ahol az önként vállalkozóknak a rágását is elemzik - írta a La Repubblica című olasz napilap. Az étterem az egyetem tíz évre szóló kutatási programjának része, amelyet műszaki, konyhagépgyártó és élelmezési cégek közreműködésével végez, és amelynek igazi haszonélvezője az élelmiszeripar: azt kutatják ugyanis, miért választanak az emberek bizonyos ételeket és italokat és miért utasítanak el másokat.  "Fel akarjuk fedezni, hogy mi befolyásolja az embereket: a színek, az ízek, az illatok, a bútorok, a személyzet" - mondta René Koster, az egyetem kutatócsoportjának igazgatója. A holland kísérlet hárommillió eurós (750 millió forintos) költségvetéssel folyik. (MTI-Panoráma)