Budapestet és a magyar ételeket már kiválóan ismeri, ami nem is csoda, hiszen a népszerű finn médiaszakács, a magyar származású Sami Garam, nem először jár a fővárosban. Egy falatnyi Finnország címmel mutatja be az idén a hagyományos finn ünnepi ételeket az egyik budapesti ötcsillagos szállodában.
Hidegen füstölt rénszarvashátszín, erdei gombaleves, füstölt lazac, jávorszarvas sült, grillezett rénszarvasbélszín tőzegáfonya mártással, finn húsgolyók, tejszínes lapp kenyérsajt sárga hamvasszeder lekvárral tálalva, valamint feketeáfonyás sütemény - íme egy kis ízelítő azokból a finn falatokból, amelyek Sami Garam irányításával készül a lappföldi Mikulás budapesti főhadiszállásán.
A hétköznapokon inkább a puritán ételeket - a répát, a burgonyát kedvelő finnek alig fűszereznek és keveset sóznak, némi fehérborsot használnak csupán, hagyják az alapanyagok ízeit érvényesülni. Konyhájukat a szomszéd orosz és a svéd konyhaművészet jegyei befolyásolják.

A budapesti finn ünnepi ebédeken felszolgált italok közül nem hiányozhat természetesen a finn vodka, és a híres lappföldi ásványvíz, a Veen, amelynek üvege híven tükrözi a világhírű finn üvegművészet stílusát: egyszerű, érdekes és szép palackját jó kézbe fogni. A kísérő borok azonban magyarok, amelyeket ez a kedves, közvetlen fiatalember nagyra tart és sajnálja, hogy nem lehet közülük a legjobbakat kapni Finnországban.
Sami elismeri, hogy jó a gulyásleves, de a rántott sajtot tartja igazi ínyencfalatnak - árulta el az MTI munkatársával találkozva -, ezt mindig megkóstolja, ha magyar barátaival feltérképezik az új budapesti éttermeket.

A finn tévéből jól ismert fiatal mesterszakács már harmadik éve látogat el Joulupukkival, azaz a lappföldi Mikulással Budapestre és népszerűsíti hazája gasztronómiáját. Rendszeres szakírója gasztronómiai magazinoknak és a Helsinki Sanomat című napilapba is ír.

Sami Garam nagyszülei révén magyar származású, de már csak néhány szót beszél magyarul, de azokat akcentus nélkül.

MTI