A mediterrán étrendet követők általában tovább élnek, főleg ha nem dohányoznak és a testsúlyukra is figyelnek - mutatták ki brit kutatók. A Cambridge-i Egyetem munkatársai csaknem 400 ezer férfi és nő életét követték nyomon öt esztendőn át az 50-71 éves korosztályban. Azoknál, akiknek az étrendje a legközelebb állt a mediterrán étrendhez, 21 százalékkal kisebb volt az elhalálozás esélye, mint azoknál, akiknek az étrendje a legkevésbé sem hasonlított a mediterránhoz. Ez az eredmény férfiakra és nőkre egyaránt vonatkozik. A mediterrán étrend jótékony hatása különösen a nem elhízott dohányosok körében volt szembeötlő: abban az esetben, ha szigorúan követték a mediterrán étrendet, az elhalálozás kockázatát a felére csökkentették az öt év leforgása alatt. A mediterrán étrend főként sok hal, gyümölcs, zöldség, olajos mag, valamint kevés tejtermék és vörös hús fogyasztását jelenti. A kutatásról az Archives of Internal Medicine szakfolyóirat decemberi számában jelent meg tanulmány. (MTI)