Egy átlagos hónaphoz képest 70-100 százalékkal több virsli fogy decemberben, az egy évben elfogyasztott pezsgőmennyiségnek pedig valamivel több, mint a felét vásárolják meg az év utolsó hónapján a fogyasztók - derül ki a háztartások privát fogyasztását figyelemmel kísérő GfK Hungária Piackutató Vállalat adataiból.
A pezsgőfogyasztás Magyarországon a karácsonyi ünnepkörhöz, valamint az év eleji báli szezonhoz kapcsolódik, ezért is lehet, hogy a legnagyobb mennyiség ilyenkor fogy belőle. A háztartások által egy év alatt otthoni fogyasztásra vásárolt pezsgőmennyiség több mint felét decemberben vásárolják meg a fogyasztók. Az ital 37 százaléka diszkontüzletekben, 32 százaléka pedig hipermarketekben kerül a bevásárlókosarakba.
A pezsgő literenkénti átlagára tavaly decemberben 582 forint volt. Mind a hipermarketekben, mind a diszkontokban ennél olcsóbban - 542 forintért, illetve 544 forintért - juthattak a fogyasztók egy liter pezsgőhöz. Míg azonban a diszkontokban egész évben ezen az áron kínálták e nemes italt, addig a hipermarketek az év többi részében magasabb - 587 forintos - fogyasztói árakkal dolgoztak - derül ki a piackutató vállalat közleményéből.
A szilveszter másik hagyományos kedvence a virsli, amelyből decemberben egy átlagos hónaphoz képest akár 70-100 százalékkal is többet vásárolnak a fogyasztók, és leggyakrabban a hipermarketekben és diszkontokban szerzik be.
Az év utolsó hónapja a szakboltoknak, azaz hentesüzleteknek is kedvező - náluk tavaly decemberben valamivel több, mint két és félszer annyi virslit vásároltak a háztartások, mint egy átlagos hónapban. (MTI)