Moszkvában kifejlődőben van az állatok urbanizált, elvárosiasodott generációja: a kutyák megtanultak zöld lámpánál átmenni az úttesten és sok tudja már használni a metrót, a patkányok a lifteket és vonatokat fedezték fel maguknak, a varjak ellesték az emberektől a jégen csúszkálást. Minderről Andrej Nyeuronov etológus, a Moszkva állatai című könyv egyik szerzője számolt be a minap az Izvesztyija című lap hasábjain.

A viselkedéskutató szerint a patkányok igen okosak, és jól szervezett csapatokban élnek, de mivel rejtőzködő életmódot folytatnak, s ilyen kutatásokra nemigen van pénz, keveset tudni arról, hogyan alkalmazkodnak a városi élethez. Az azonban már bizonyított, hogy használják a lifteket és a vonatokat. A moszkvai kóbor kutyák már jó 10-20 éve megtanulták, hogy az úttesten csak zöld lámpánál menjenek át: azt érzékelik, hogy megálltak az autók és elindultak az emberek. Ma már a metrót használják kiválóan: jó tájékozódási készségük, szaglásuk segíti őket ebben, meg a hallásuk, például megértik, amikor bemondják az állomásuk nevét.

A rengeteg kóbor kutya közül sok falkákban és, és e falkák már külön tanulmányok tárgyát képezik, mivel egyrészt az állatok szaporodnak és a sok faj kereszteződéséből igen erős populáció alakult ki, amely az életkörülményei folytán különösen jól tud alkalmazkodni a külső feltételekhez, és amely egyáltalán nem agresszív. Megváltozott a falkák hierarchiája is: van, ahol a szokásos egyetlen vezérállat uralkodik. Másutt azonban az veszi át vezetést, "aki" az adott tevékenységhez a legjobban "ért": más és más állat vezeti a falkát, ha élelemszerzésről, kóborlásról, vagy éppen alvóhely kereséséről van szó - írta az MTI.

A macskák viszont nagyon sokat nem tanultak, mert a kutyáktól eltérően - amelyek szívesen verődnek össze és igyekeznek alkalmazkodni az emberekhez - a macskák magányos életmódot folytatnak, és egész magatartásuk arra irányul, hogy az embert bírják rá az alkalmazkodásra. De annyit megtanultak, hogy a mancsukkal jobban tudnak manipulálni: kilincsre csukott ajtókat, vízcsapokat ki tudnak nyitni, és legalább egy eset ismert, amikor egy macska a lábosból kicsente a húst, s utána a fedőt visszatette az edényre. A varjak jól szaporodnak a városban, és a moszkvaiak arra panaszkodnak, hogy kövekkel dobálják őket a madarak. Ez játék számukra: mivel a városban könnyebb élelmet szerezni, sok lett a szabadidejük, és azt "szórakozással" töltik. Dobálják az embereket, csúszkálnak a jégen és a templomi kupolákon, és hihetetlen piruetteket adnak elő az embereknek: ha a célpont megijed ettől, az szemmel láthatólag az egész rajnak nagy örömére szolgál - mondta el az állatok magatartását kutató tudós.