Fogalmuk sincs az amerikai hatóságoknak, hogyan szabadulhatott ki magas sánc és kerítés övezte karámjából az a szibériai tigris, amely egy embert halálosan összemarcangolt, két másikat pedig súlyosan megsebesített karácsony első napján a San Franciscó-i állatkertben. A Tatiana névre hallgató, 136 kilós nőstény pont egy évvel ezelőtt súlyosan összemarcangolt egy állatgondozót egy nyilvános etetés alkalmával. Az ismeretlen módon elszabadult ragadozó kedd délután, az 5 órai zárás utáni percekben támadt rá áldozataira, még az állatkert területén tartózkodó huszonéves férfiakra, mielőtt a kihívott rendőrök leterítették.

A hatóságok szerdán fényes nappal még egyszer alaposan átvizsgálták a tragédia helyszínét, hogy megállapítsák, hogy szabadulhatott ki a tigris az 5 méter magas sánc és 6 méter magas kerítés mögül. Nyitott ajtót, amelyen át megszökhetett volna, nem találtak. A kiszabadult vadállat rögtön a karámja mellett rátámadta első áldozatára, aki a helyszínen belehalt a sérülésekbe. A második áldozatra egy szabadtéri kávézó előtt találtak rá a rendőrök: a földön kuporgó férfi fejéből patakokban ömlött a vér. A tigris mellette ült, majd újra - immár a rendőrök szeme láttára - rátámadt.

A fegyverrel közeledő rendőröket meglátva azonban az állat feléjük indult, s a rendőrök ekkor nyitottak tüzet rá. Nem sokkal később megtalálták Tatiana harmadik, ugyancsak véresra karmolt áldozatát is. A két sérült állapota súlyos, de stabil. A San Franciscó-i állatkert az év minden napján nyitva tart, és a tigristámadás időpontjában még mintegy 20-25 személy tartózkodott a területén. A támadás hírére a zoo illetékesei mindenkit felszólítottak, hogy keressen menedéket. A tűzoltóság szóvivője az állatkertjére és turizmusára büszke város tragédiájának nevezte a történeteket. A San Franciscó-i állatkertnek öt tigrise volt: három szumátrai és két szibériai. Az illetékesek eleinte tévesen úgy tudták, hogy négy nagymacska szabadult el. A gyilkos tigris majdnem napra pontosan egy éve, 2006. december 22-én a rácson át az őt etető állatgondozó húsába vájta karmait és fogait, súlyosan összemarcangolva a férfi karjait.

Az illetékes hatóság akkor az állatkert felelősségét állapította meg és 18 ezer dolláros bírságot szabott ki. Az eset után az állatkert megerősítette a nagyragadozók őrizetét, növelte a látogatók és az állatok közti távolságot. Tatianát néhány éve vitték Denverből San Franciscóba abban a reményben, hogy párzik majd az ottani hímmel. A szibériai tigris szigorúan védett állat, mert kihalás fenyegeti. A világ állatkertjeiben több mint 600 él belőlük, s néhány száz a vadonban. Az újabb támadás miatt Gavin Newsom polgármester "mélységes szomorúságának" adott hangot és az eset alapos kivizsgálását ígérte.(MTI)