Egyre gyakrabban szólalnak meg mobiltelefonok olasz iskolák tantermeiben: az általános iskolások többségének már van mobil telefonja, sőt négy éves gyerekek is egyre gyakrabban jelennek meg ilyen készülékkel az óvodában - derül ki a firenzei egyetemen legutóbb ismertetett tanulmányból. Gyermekvédelmi egyesületek kezdeményezéseket sürgetnek annak érdekében, hogy kiskorúakat a maroktelefon helyes használatára megtanítsanak.

Pszichológusok figyelmeztetik a szülőket, hogy ne ajándékozzanak mobiltelefont gyerekeiknek tizenkét éves koruk előtt. A "bambínik" ugyanis egyre inkább függővé válnak a "technológiai játéktól", ahelyett, hogy személyes kapcsolatokat létesítenének. A Moige gyerekvédelmi egyesület más okból is azt tanácsolja a szülőknek, hogy minél később vegyenek mobiltelefont gyerekeiknek. "Még mindig nem tudni, hogy milyen hatást gyakorolnak az elektromágneses hullámok az agyra. A gyerekeket ezért távol kell tartani a mobiltelefonoktól.

Emellett a maroktelefonok megkönnyítik, hogy pedofílek kapcsolatot teremthessenek gyerekekkel" - mutatott rá az egyesület szóvivője. Az olasz kormány tavasszal betiltotta maroktelefonok használatát iskolák tantermeiben, a rendelkezésről azonban gyakran nem vesznek tudomást. Giuseppe Fiorini oktatásügyi miniszter elrendelte, hogy órák alatt a tanulók kapcsolják ki hőn szeretett telefonjaikat. Ellenkező esetben a tanárok büntetésből elkobozhatják készülékeiket. Órák alatt a tanárok sem hagyhatják ezentúl maroktelefonjaikat bekapcsolva. (MTI)