Dohányzási tilalom Franciaországban

2007.12.31. 16:11
Franciaország számára forradalommal ér fel az Újév napján a nyilvános épületekben és intézményekben életbe lépő átfogó dohányzási tilalom - jelentette ki hétfőn a párizsi kormány egészségügyi minisztere.  Roselyn Bachelot a Le Figarónak adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a füstölés betiltása "nagy lépést, olyan forradalmat jelent, amely javítani fogja mindenkinek az egészségét".
A tilalom hivatalosan január elsején lép hatályba, ám kedden még elnézőek lesznek a hatóságok. Bírságolásra csak szerdától kell számítaniuk a törvény megszegőinek. Ettől a naptól kezdve aki nyilvános helyen dohányzik, 63 euró (16 ezer Ft) bírságra számíthat. A törvénysértés, tehát az illegális füstölés fölött szemet hunyó étterem-, kocsma- és bártulajdonosok pedig 135 euró (35 ezer Ft) összegű büntetésre számíthatnak.
Németországban a korábbi három után újabb nyolc tartományban tiltják be január elsejével a dohányzást az éttermekben, kocsmákban, bárokban. A még hiányzó öt tartomány a nyáron követi a példájukat. A dohányzási tilalmat semmibe vevő egyének 100 euróig, az étterem- és kocsmatulajdonosok 1000 euróig terjedő bírsággal sújthatók a törvény értelmében. Igaz, a hatóságok nagylelkű átmeneti időszakot szabtak. Berlinben például csak júliustól kezdve fognak szigorúan érvényt szerezni az előírásnak.(MTI)