Veszélyben az afrikai zsiráfok

2007.12.31. 08:45
Legalább hat afrikai zsiráfalfajt fenyeget nagy veszély, sőt kihalás - figyelmeztettek kenyai és amerikai biológusok. A 110 ezer fős afrikai zsiráfpopuláció, amelyről korábban azt hitték, hogy egyetlen faj képviselője valamennyi szavannán, a növekvő aszály és az emberi tevékenység hatására szétszóródott az amerikai székhelyű Állat- és Növényvilág Megóvásának Társasága közreműködésével készült tanulmány szerint.
A kutatók szerint reális a kihalás veszélye, miután a zsiráfok a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) veszélyeztetett fajok listáján a legalacsonyabb kockázati kategóriában szerepelnek, és a különböző alfajok egyetlen fajként vannak nyilvántartva. A BMC biológiai szakfolyóirat legutóbbi számában megjelent tanulmány szerint a foltos állatok genetikai felépítése ellentmond az egyetlen faj elméletének. A tanulmány javasolja, hogy a jövőben a különböző zsiráfpopulációk külön-külön szerepeljenek a veszélyeztetett fajok listáján.
Egy zsiráfokkal foglalkozó nemzetközi kutatócsoport (IGWG) több, az afrikai flóra és fauna megóvását célzó szervezetekkel együttműködve az afrikai zsiráfok összeszámlálását végzi. (MTI)