Ütött a Yab Yum órája: miután a bíróság pénteken elutasította fellebbezését a bezárását előíró amszterdami közigazgatási határozat ellen, a világ egyik legpatinásabb, de mára talán leghírhedtebbnek számító "férfilokálja" számára nem marad más hátra, mint hogy hétfőn lehúzza a rolót.

Az intézmény működési engedélyét még novemberben vonta vissza Job Cohen, Amszterdam polgármestere, miután a prostitúció és a szervezett bűnözés közötti kapcsolatokat vizsgáló különbizottság lesújtó képet rajzolt arról, mi folyik a Yab Yum falai között. A férfiklub megszüntetése beleilleszkedik a város egyik legismertebb idegenforgalmi nevezetességének számító amszterdami piroslámpás negyed átalakítására indított kampányba, amellyel a bűnözést és a pénzmosást szeretnék visszaszorítani.
A meghirdetett cél az, hogy legalább egyharmadával csökkentsék azoknak a helyeknek a számát, ahol a prostituáltak klienseiket fogadják. Azoknak a híres amszterdami kirakatoknak egy részét, amelyekben a prostituáltak bájaikat mustrára teszik, üzletekké alakítaná át a városi vezetés

A prostitúció különben törvényesen engedélyezett tevékenység Hollandiában, a hatóság hivatalosan a közvetítőkre, a lányok futtatóira, a prostitúcióhoz kapcsolódó bűnözésre kíván lecsapni. (MTI/AFP)