horoszkóp

Bíróság előtt a médiahacker művészek

2008.01.04. 14:55
Rémhírterjesztéssel vádolták meg azt a cseh művészcsoportot, amely nyáron durva médiahackkel borzolta fel a cseh televíziónézők kedélyét.  Az illetékes államügyész közlése szerint akár három évre is rács mögé kerülhet a hattagú prágai Ztohoven csoport, mert tavaly június 17-én a közszolgálati televízió élő időjárás-jelentését meghackelve hamisított felvételt csempésztek be az adásba. A felvételen az ország északi részén fekvő Óriáshegység (Krkonose) látképe jelent meg, hirtelen fény villant, és gomba alakú felhő emelkedett a horizont fölé - mintha  atomrobbanás történt volna.
A Cseh Televízió közleménye szerint a művészek "Média valóság" elnevezésű projektje sok embert megrémíthetett. Bár a csoport azt állította, hogy csupán a média manipulatív hatalmára akartak rámutatni, a tévé "ízléstelennek" minősítette a tettet.
A prágai Nemzeti Galéria decemberben a fiatal művészek számára frissen alapított "333"-díjjal ismerte el a Ztohoven csoport munkáját - arra azonban nem tért ki a hírügynökségi jelentés, hogy a "rosszízű" kacsa is befolyásolta-e az ítészek döntését. A díj egyébként 333 ezer koronával (átszámítva 3,2 millió forinttal) jár.
A bírósági tárgyalásra már januárban sor kerülhet, de a tárgyalási nap még nincs kitűzve. Közben várhatóan egy újabb személy ellen is vádat emelnek az ügyben - közölte az államügyész. (MTI)