Egyre kevésbé dohányoznak a New York-i fiatalok

2008.01.04. 15:25
Napjainkban már feleannyi New York-i fiatal sem dohányzik, mint pár évvel ezelőtt. Ez a javulás nagy valószínűséggel a dohánytermékek magas adójának, valamint a szigorú szabályozásoknak is köszönhető.
 
Míg 2001-ben a nagyváros 14 és 18 év közötti tanulóinak 17,6 százaléka dohányzott, ez az arány mostanra 8,5 százalékra esett. A Nagy Alma ifjoncai jól teljesítettek, mivel ez harmada az országosan mért 23 százaléknak. A New York Times hasábjain idézett Thomas Frieden egészségügyi szakértő szerint a drasztikus visszaesés a dohánytermékekre kiszabott magas adó és a szigorú szabályozások számlájára írható.  

New York város és állam az utóbbi években többször is emelte a dohánytermékekre rótt adókat, az egy pakli cigi 5,5 dolláros (megközelítőleg 1000 forintos árából) három dollár (nagyjából 550 forint) az állam kasszáját gyarapítja.

"A fiatalok különösen érzékenyen reagálnak az árakra, mivel a rendelkezésükre álló pénz nem túl sok" - mondta Frieden. A rendkívül szigorú szabályozás, amely megtiltotta a bárokban és a középületekben való dohányzást, szintén elriasztja a dohányosokat, akiknek gyakran a jéghideg utcákon kell elfüstölniük a cigarettájukat. Az intézkedések mellett a város hatásos kampányt is folytatott.

A felnőtt korosztály azonban nem dicsekedhet a tinikhez hasonló jó eredményekkel, náluk csupán 20 százalékos csökkenést jegyezhettek fel.