Dél-afrikai tinédzserek ezrei azt tervezik, hogy országszerte maratoni csókolózással tiltakoznak az ellen az új törvény ellen, amely tizenhat éven aluliaknak megtiltja az akár egyetértésen alapuló szexuális tevékenységet, a csókolózást is beleértve. A Star című johannesburgi lap jelentése szerint egy internetes honlapon tinédzserek ezrei felháborodással tiltakoztak a "szexuális kihágásról szóló törvény" ellen.

 

Nos, ez megint egy ostoba beavatkozás az emberek magánéletébe" - írta internetes blogjában egy tizenéves. Egy másiknak a véleménye szerint "ez mit sem számít, legfeljebb eggyel több törvényt jelent, amelyet nem tartanak be".

A tiltakozók országszerte különböző városokban - így Fokvárosban, Johannesburgban és Pretoriában - tömeges csókolózásos tüntetéseket, úgynevezett "kissathon"-okat szerveznek. Az SA FM rádióadó értesülése szerint Johannesburg egy bevásárlóközpontjában vasúti szerelvényen akarnak találkozni a tinik.

A "Törvény a Szexuális Kihágásról", amelyet Thabo Mbeki köztársasági elnök decemberben írt alá és amely ezzel hatályba lépett, egész sor rendelkezést tartalmaz úgy az egyetértésen alapuló, mint az erőszakos módon szexuális magatartások ellen egyaránt. A büntetőjogi reform egyes rendelkezéseit, például a férfiak által elkövetett erőszakos nemi közösülés büntetőjogi üldözésének szigorítását, üdvözölték a polgárok, mivel Dél-Afrikában évente ötvenezernél is több nemi erőszak válik ismertté.

A tinédzserek közötti flörtöléssel szemben tanúsított, a kiskorúak teherbeesését megelőzni hivatott magatartást ellenben több szervezet is nevetségesnek tartja és bírálja.

MTI