Olasz kutatók tanulmánya szerint a nyers zöldség értékes beltartalma nem mindenképp vész el az elkészítés során. Sőt, ellenkezőleg: a sárgarépa, a cukkini és a brokkoli ún. antioxidatáns összteljesítménye, amely a rákos megbetegedések kockázatát csökkentheti, még nőtt is a főzés során. Annak érdekében, hogy az egyes tápanyagok megmaradjanak bennük, ki kell választani mindegyik zöldségféle saját, optimális elkészítési módját, írják a tudósok a "Journal of Agricultural and Food Chemistry" című szaklapban. 
A tanulmányhoz a Pármai Egyetem kutatója, Nicoletta Pellegrini és csapata a három említett zöldségfélét főzve, párolva és sütve is elkészítette. Ezt követően megmérték a zöldségekben karotinoid, a C-vitamin és más antioxidánsok szintjét. Ezek a vegyületek megvédik a sejteket és az örökítőanyagot a szabad gyököktől, amelyek igen reakcióképes, káros oxigénmolekulák. 
A főzés által felbomlanak a sejtfalak, a sejtek tartalma pedig jobban hozzáférhető lesz, az antioxidánsok kiszabadulnak, vagy akár újak is képződhetnek. Az optimális elkészítési mód mindenképp javítja a zöldség tápértékét. (MTI)