Három ájult, rángatózó afrikai szürke papagájt is beszállítottak az országos madárkórházba az ijedt gazdáik szilveszterkor. Pedig az ünnep előtt Moszkvában is figyelmeztettek az állatorvosok arra, hogy a házi kedvenceknek súlyos stresszt jelent a petárdák durrogása és fénye, és némelyik lap tanácsokat is adott, hogy hogyan lehet például a kutyákat lufik segítségével hozzászoktatni a durrogáshoz, vagy legalábbis felkészíteni az éjszakai eseményekre.
Az idegösszeomlást szenvedett papagájok azonos tüneteket mutattak: az egyik leesett a földre, és mozdulatlanul ott maradt, a másik kalitkája tetején "esett össze", a harmadik egyenesen a megterített ünnepi asztalra zuhant, mindháromnak természetellenesen kitekeredett a nyaka és megbénult a lába.
A vizsgálat kiderítette, hogy a tüneteket a petárdák durrogása által kiváltott súlyos stressz okozta. Nem kerültek volna azonban a madarak ilyen állapotba, ha szervezetük nem gyengült volna le más krónikus betegségektől: az egyiknél veseelégtelenséget mutattak ki, a másik kettőnél megbomlott a foszfor-kálcium anyagcsere egyensúlya.A papagájok mostanra túl vannak a nehezén és rehabilitációs programon vesznek részt, hogy utána gyógyultan elhagyhassák a kórházat - adta hírül a Moszkovszkij Komszomolec című lap pénteken. (MTI)