A kevés alkohol jó a szívnek

2008.01.13. 08:27
Egy tudományos vizgsálat szerint a mértékletes alkoholfogyasztás védi a szív és az erek egészségét. Igaz, csak akkor, ha rendszeresen mozgunk is hozzá. Dr. Jane Pedersen dán kutató és munkacsoportja az Európai Kardiológus Társaság tudományos folyóiratának januári számában közli nagyszabású vizsgálatának eredményeit.

Az első vizsgálat 1976-78-ban történt, majd 20 év múlva megismételték. Valamennyi vizsgált személy Kopenhágában élt, és kitöltött egy olyan kérdőívet, amelyben az alkoholfogyasztásra és a testmozgásra vonatkozó kérdések is szerepeltek. A kutatók elemezték, hogy miképpen alakult a vizsgált személyek egészsége, hányan lettek szívbetegek és a két évtized alatt hányan haltak meg, az illetők mennyit mozogtak rendszeresen és mennyi alkoholt fogyasztottak. Az eredmények egyértelműen igazolták, hogy mind a férfiak, mind a hölgyek körében ritkább volt a szívinfarktus és jobbak voltak az életkilátások azoknál, akik rendszeresen, lehetőleg naponta sétáltak, gyalogoltak, kocogtak, bicikliztek, úsztak, tehátmozogtak.

Amikor kiszámolták az alkohol és a szívbetegségek kapcsolatára vonatkozó adatokat, az derült ki, hogy a heti szeszfogyasztás és az életkilátások között U-betűre emlékeztető összefüggés van. Az "U" baloldalának felső végén azok helyezkednek el, akik egyáltalán nem isznak alkoholt. Ezeknek a halálozása magasabb, mint azoké, akik mérsékelten, napi 1-2 deci bornak megfelelő alkoholmennyiséget fogyasztanak: ezek a személyek a betegségek gyakorisága, a halál kockázata szempontjából az "U" betű legalsó csúcsán vannak, a szív- és érrendszeri betegség rizikója is itt a legkisebb.  A statisztika szerint a csoport többi tagja a mind erősebben italozókat jelenti - ez az "U" jobboldali, fölfelé emelkedő szára. Ezen a minden szempontból bekövetkező halálozás (például szívhalál, májzsugor, baleset) kockázata a szeszfogyasztás növekedésével párhuzamosan meredeken emelkedik. A dánok között is a sokat ivók haltak meg a legtöbben és legkorábban. (MTI)