128 millió forintot ér az elcsábított nej

2008.01.14. 16:58

Háromnegyedmillió dollár - 128 millió forint - kártérítést kell fizetnie nejelcsábításért egy férfinak Mississippi államban - írja az AFP alapján az MTI.

A pénzt a volt férj kapja, akit két éven át csalt a felesége, sőt még gyermeke is született, bár nem ő volt az apja. A pár ezután elvált, az asszony pedig hamarosan férjhez ment szeretőjéhez, aki amúgy igen tehetős üzletember. A volt férj azonban Mississippi állam egy régi törvényére alapozva pert indított, és kártérítést követelt az asszony társaságától történt megfosztásért, szeretettől való elesésért, nemi élet megrövidüléséért.

A bíróság első fokon a volt férj javára döntött és 750 ezer dollárt kártérítést ítélt meg. A csábító "idejétmúltnak, középkori eszmeiségűnek" szapulva a nejcsábítási törvényt, fellebbezett Mississippi állam legfelsőbb bíróságához, amely azonban helybenhagyta az első fokú ítéletet. Ezek után az alperes már csak az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságához fordulhatott, amit meg is tett, ám a testület nem volt hajlandó foglalkozni az üggyel, így az ítélet jogerős.

Az Egyesült Államoknak egyébként vagy fél tucat államában van még mindig érvényben hasonló, nejcsábításért kárpótlás követelését jogosnak mondó törvény.