Étrend-kiegészítőktől kapott prosztatarákot két férfi

2008.01.15. 21:47
Szexuális teljesítőképességét és izomzatát akarta fejleszteni az a két amerikai férfi, akiknél ehelyett előrehaladott prosztatarák fejlődött ki pár hónapos "növényi étrend-kiegészítő" szedése után. Az esetekről kedden nyilatkoztak texasi orvosok, miután tanulmányuk megjelent a Clinical Cancer Research szaklapban.
Állításuk szerint a "biztonságos" és "természetes" jelzőkkel hirdetett étrend-kiegészítők potenciálisan veszélyes összetevőket tartalmazhatnak, és az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságának (FDA) kevés a jogköre szabályozásukra.
A gyakorló orvosoknak ki kellene kérdezniük páciensüket arról is, hogy a vényköteles gyógyszereken kívül milyen egyéb kiegészítőket szednek, melyek hatással lehetnek egészségükre.
Claus Roehrborn urológus csoportja azután kezdett foglalkozni a kérdéssel, hogy két férfibetegüknél, miután pár hónapon át étrend-kiegészítőt szedtek, a prosztatarák agresszív, nem gyógyítható formája alakult ki.

 

Elemezve a terméket, melynek márkanevét jogi okokból nem nevezték meg, arra jutottak, hogy kétféle hormont is tartalmaz: tesztoszteront és ösztradiolt. Laboratóriumi vizsgálataik során azt találták, hogy a prosztatarák sejtjei gyorsabban szaporodtak a szer hatására, mintha csak tesztoszteron lett volna jelen.
Az eseteket jelentették az FDA-nak is, amely kibocsátott egy figyelmeztető felhívást e szerek használatával kapcsolatban. A szabadon kapható, természetesként elkönyvelt étrend- kiegészítők orvosi felügyelet nélküli szedése azért veszélyes, mert összetételük és szükséges dózisuk is bizonytalan. Jelenleg egyedül a termékek gyártói felelnek azért, hogy az ígért hatékonyság kiállja-e a valóság próbáját.
MTI