Azok a hölgyek, akik szeretik az epret, jobb eséllyel kerülhetik el az érelmeszesedés kifejlődését, mint azok, akik nem kedvelik ezt a zamatos gyümölcsöt, jelezte egy tanulmány, amelyet a befolyásos táplálkozástudományi folyóirat, a Journal of the American College of Nutrition közölt. Dr. Howard D. Sesso és munkatársai a híres vizsgálat, a Women's Health Study résztvevőinek adatait dolgozták fel.

A csapat 11 éven keresztül figyelte meg a tanulmány résztvevőit, így pontosan rögzítették, kik kaptak esetleg infarktust, szélütést, kinek volt szüksége koszorúér-műtétre, vagy más orvosi beavatkozásra.   Kiinduláskor a hölgyeknek csaknem egynegyede gyakorlatilag nem evett epret, a csoportnak fele havonta csak 1-3 alkalommal, a többi résztvevő hetenként fogyasztott a gyümölcsből.  A szív- és érrendszeri katasztrófák - szívhalál, infarktus, szélütés - gyakorisága szempontjából a különböző mértékű eperfogyasztók között statisztikailag értékelhető különbség nem volt, de az érelmeszesedéssel összefüggő, gyulladásos folyamatot jelző fehérjék szintje az epret gyakran fogyasztók körében alacsonyabbnak bizonyult.

A kérdéssel foglalkozó szakemberek eddig leggyakrabban japán kutatók, Dr. Naemura és munkatársai 2005-ben közölt tanulmányát idézték. A szerzők kimutatták, hogy az epernek kísérleti körülmények között jelentős véralvadásgátló hatása van, ami szintén fontos tényező a szív- és érrendszeri katasztrófák megelőzése szempontjából. A japán munkacsoport tagjai hangsúlyozták, hogy ebben szerepe lehet az eper véralvadást megelőző tulajdonsága mellett a gyümölcs igen kedvező, antioxidáns hatásának is.

Emellett a gyulladásjelző C-reaktív protein (CRP) az epret gyakorta fogyasztó hölgyekben átlag 14 százalékkal volt alacsonyabb, mint a gyümölcsöt nem-, vagy ritkán fogyasztók körében. A kutatók azt is hangsúlyozták, hogy az eperkedvelők általában egészségesebben táplálkoztak, mint a többiek: náluk kétszer annyi zöldség és gyümölcs került az asztalra, mint a vizsgálat többi résztvevőinél. (MTI)