Elhunyt a frizbi és hulahopp feltalálója

2008.01.21. 07:05
Gyerekek millióinak szerzett örömet a hulahoppkarikával és a műanyag koronggal a 82 éves korában a napokban elhunyt amerikai feltaláló, Richard Knerr. A kaliforniai Arcadiában halt meg agyvérzés következtében - jelentette a hétvégén a The New York Times.
Egykori iskolatársával és jó barátjával, Arthur Melinnel együtt Knerr az ötvenes években egy garázsban megalapította a "Wham-O" céget, amely a műanyagból gyártott olcsó játékokból világraszóló szenzációt csinált. A cég arra összpontosított, hogy mindig rendelkezzék nyolc-tizenkét különböző egyszerű termékkel, amelyeket előállítási költségük többszöröséért képes eladni.
A hula-hopp karika feltalálása 1958-ban az egész rock and roll nemzedéket lázba hozta. Az első évben 40 millió darabot adtak el belőle, 1960-ra pedig már százmillióra nőtt az eladott karikák száma. Pénzügyileg azonban ennek ellenére csődbe jutott a vállalkozás, a két jóbarát ott ült tarka műanyagkarikák millióin és csupán tízezer dollár (1,7 millió forint) bevételre tett szert. A frizbi azonban kiegyenlítette a kárt. (MTI)