Az idén sem mulasztotta el hagyományos tisztelgő látogatását az a rejtélyes férfi, aki minden évben január 19-én, Edgar Allan Poe születésnapján megjelenik a baltimore-i temetőben és elhelyez három szál vörös rózsát meg egy fél üveg, jó márkájú konyakot a nagy 19. századi amerikai költő sírján.
A látogató nem hagyott levelet maga után, így továbbra is kétségek vannak a hagyomány történetével kapcsolatban. Tavaly nyáron Sam Porpora nyugalmazott egyháztörténész, aki a temető megmentéséért vívott harc élén állt, azt állította, hogy ő találta ki idegenvezető kollégáival az 1970-es években a "Poe köszöntője" mítoszt, hogy ezzel is reklámozza az irodalmi emlékhelyet. Porpora azt is állította, hogy ő maga volt a rejtélyes látogató, de azóta már más vette át ezt a szerepet.
Jeff Jerome, a Poe-emlékház és múzeum kurátora vitatja ezt a legendát, amely szerinte legkésőbb 1949-ben született meg. Ennek bizonyítéka a The Baltimore Sun című lap, amely 1950-ben már arról írt, hogy "van egy névtelen polgár, aki minden évben egy kiváló minőségű ital üvegét helyezi el a sírkövön."
Jerome minden évben meghív egy maroknyi Poe-rajongót, hogy de eltitkolja a tisztelgés egyes részleteit, hogy segítsen a "köszöntőnek" fenntartani ismeretlenségét. Annyit azonban elárult, hogy a látogató már nem hord sem széles karimájú kalapot, sem pedig sálat, mint korábban.
1993-ban a látogató levelet hagyott a sírkövön, amelyben közölte: "A fáklya átadásra kerül". Egy későbbi levélből kiderült, hogy a férfi, aki valószínűleg 1998-ban meghalt, két fiának adta át a hagyományt. Az idei látogató Jerome szerint ugyanaz volt, mint tavaly, termetéről, járásáról azonosította. (MTI)