Régóta fölismerték a kutatók, hogy a nyers vagy párolt brokkolit gyakran evő közösségekben a koszorúér-betegség és bizonyos daganatok ritkábban fordulnak elő. Egy új vizsgálat most azt jelzi, hogy brokkoli fogyasztásával jelentősen fokozható a szív oxigénhiánnyal szembeni ellenállóképessége. Dipak K. Das és munkatársainak részletes vizsgálati eredményei a Journal of Agriculture and Food Chemistry februári számában jelennek meg. A kutatók brokkolit pároltak és a közönséges patkánytáp mellé ezt adták kísérleti patkányoknak egy hónapon át, míg a kontrollállatok a brokkoli helyett vizet kaptak.
A 30 napos kezelés végén kiemelték a patkányok szívét és azt vizsgálták, hogy ezek milyen teljesítménnyel működnek, ha átmenetileg olyan oxigénszegény körülmények között tartják, mint az emberi szív, amikor infarktust kap. A brokkolikészítménnyel kezelt patkányok szíve sokkal erősebb maradt, mint a kontrolloké, az oxigénhiány kisebb mértékben károsította a szívizmot és kisebb volt az elhalt szívizomterület is, mint a másik csoport szívében. (MTI)