A fehérorosz belügyminisztérium az ország összes ruhaipari cégét arra kötelezte, hogy termékeiket fényvisszaverő csíkokkal lássák el.
A tárca indoklása szerint ez a lakosság biztonságát szolgálja, hiszen így láthatóvá válnak a sötétben a közutakon - olvasható a Podrobnosztyi című orosz nyelvű hírportálon.
A csíkokat a felsőruházatra ugyanúgy kell rávarrni a gyártóknak, mintha speciális védőfelszerelésről lenne szó. Az előírás szerint egy-egy csík kerül például a kabátujjra, továbbá az aljára, a hátára, valamint mindkét oldalára. Védőcsíkkal nemcsak a kabátokat, de a blúzokat, ingeket, zakókat és blézereket is el kell látni.

A gyártók nem örülnek az újításnak, mondván, hogy a rendelkezés következtében egy átlagember fényvisszaverőbb lesz, mint egy közlekedési rendőr, ráadásul a betoldások megdrágítják a termékeket.

Korábban Fehéroroszországban már kötelezően ellátták fényvisszaverő jelzéssel az állampolgárok némely kategóriáit. Így jelzést kaptak a kijózanítók kliensei, akik a kezelés és az alvás után még mindig kótyagosan kerültek utcára.
   

Vityebszkben a városi rendőrség fényvisszaverő csíkok viselésére kötelezte az út mentén "járőröző" prostituáltakat, újabban pedig a diszkózni vágyó fiatalok sem szórakozhatnak fényvisszaverő csíkok nélkül.

MTI