Közel húszmillió gumióvszert oszt szét a brazil kormány a karneváli szezon végéig a nemi úton terjedő betegségek elleni küzdelem jegyében. Az idei akció vasárnap kezdődött és az ötnapos karnevál végéig, február 6-ig tart. Hamvazószerdáig összesen 19,5 millió ingyenes óvszert akarnak eljuttatni a karneválozóknak. "Tudatosítanunk kell az emberekben a megelőzés fontosságát" - mondta José Gomez Temporao egészségügyi miniszter a kampányt indító rendezvényen, Rio de Janeiróban.
A katolikus egyház mereven ellenzi a camisinha ("ingecske") becenéven ismert gumióvszer népszerűsítését. "A karneváli mulatsággal nincs problémánk, a szexualitás banalizálását viszont nem tudjuk tolerálni" - nyilatkozott Antonio Augusto Dias Duarte püspök, a világ legnagyobb római katolikus közösségét vezető Brazil Püspöki Konferencia tagja. "Ez csak a gátlások levetkőzéséhez és a nemiségben való tobzódáshoz, orgiasztikus magatartáshoz vezet." 
Az egészségügyi minisztérium felmérése szerint a fiatal brazil férfiak 80 százaléka használ gumióvszert, bár a nőknek csak negyven százaléka állította, hogy ragaszkodik ehhez. Majdnem 600 ezer brazil HIV-pozitív, rendszeres kezelésben 200 ezren részesülnek - mondta Temporao.