Megkezdődött a 39. Magyar Filmszemle. A megnyitó ünnepségen kitüntetéseket adtak át, majd filmrészleteket vetítettek a mustrán látható alkotásokból kedden este Budapesten, a Millenáris Teátrumban. Az életműdíjat az idén Schubert Éva színművész, Hildebrand István operatőr és B. Müller Magda fotográfus kapta. A Magyar Mozgókép Mestere művészeti díjat Gyulai Líviusz animációsfilm-készítőnek és Kósa Ferenc filmrendezőnek adományozták. Árvai Jolán-díjban részesült Tréfás Imre fővilágosító, Csermely Ákos fesztiválszervező, Petrovszky Zoltán filmszerkesztő, Erdei István főproducer és Ormos Ferenc látványtechnikus.
A filmszemlét Grunwalsky Ferenc, a Magyar Mozgókép Közalapítvány elnöke, Herendi Gábor, a szemletanács elnöke, és Manherz Károly, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára nyitotta meg. A megnyitón bemutatták a mustra legfőbb elismerését, az újonnan alapított Arany Orsó díjat.
Az ez évi versenyprogramban 103 alkotás - 18 játékfilm, 33 dokumentumfilm, 3 kreatív dokumentum-játékfilm, 36 kísérleti és kisjátékfilm, 13 tudományos és ismeretterjesztő film - szerepel.(MTI)