Oroszlánfókákat mészároltak le a Galápagos-szigeteken

2008.01.29. 15:33

Ismeretlen okból lemészároltak 53 oroszlánfókát a Galápagos-szigeteken.  Az állatokat egyetlen nagy, fejre mért ütéssel végezték ki - egyelőre csak ennyit sikerült megállapítaniuk a Galápagos Nemzeti Park munkatársainak. Az 53 oroszlánfóka - köztük 13 kölyök - oszladozó tetemét Pinta szigetén fedezték fel. Az ügyet már vizsgálja a hatóság.  
A nagytestű tengeri emlősöket gyakran vadásszák, főleg a bőrük és a foguk miatt, a hímek nemi szervéből pedig ősi kínai recept alapján nemi vágyat serkentő szert készítenek. A most legyilkolt állatokon viszont a szétroncsolt koponyán kívül nincsen semmiféle sérülés. "A mészárlás indítékát az ügyészségi nyomozóknak kell megállapítaniuk" - mondta Victor Carrion, a nemzeti park illetékese.
A galápagosi oroszlánfóka csúcsragadozó, nincs természetes ellenfele és az embertől sem fél. A táplálkozási lánc fontos tagja, ezért az egész szigetvilág ökológiai rendszere felborulhat, ha a faj veszélybe kerül - mondta Carrion. A nemzeti park megerősítette a járőröket, de elpusztult állatokat egyelőre sehol máshol nem találtak. (MTI)