A marihuána hússzor rákkeltőbb, mint a cigaretta

2008.01.30. 09:06
Egy marihuánás cigaretta elszívása felér húsz rendes cigaretta elfüstölésével a tüdőrák kockázatának tekintetében - mutatták ki új-zélandi kutatók, és arra figyelmeztettek, hogy a marihuánafogyasztás terjedésével ugrásszerűen nőhet a tüdőrákos betegek száma. 
A marihuána füstje kétszer annyi karcinogént tartalmaz, mint a dohányé. A marihuánás cigarettát általában füstszűrő nélkül szívják, ráadásul tövig: emiatt is veszélyesebb. Harmadsorban pedig a marihuána füstjét mélyre szívják, és sokáig benn tartják, s ez tovább fokozza a rák kockázatát.
    "A kannabiszfogyasztók véráramában ötször több a szénmonoxid, mint a dohányosokéban. Bár a kutatásunk során viszonylag kevés, 79 beteget vizsgáltunk meg, azt minden kétséget kizáróan megállapíthattuk, hogy a hosszú távú kannabiszhasználat fokozza a rák kockázatát. Új-Zélandon jelenleg húsz tüdőrákos páciensből egy a marihuána rendszeres szívása miatt lesz beteg" - mondta Richard Beasley, a kutatás vezetője, aki az Új-Zélandi Egészségügyi Kutatóközpont munkatársa. (MTI)