Tematikájában és programjaiban is teljesen különbözik a csütörtök délután kezdődő Első Szegedi Kocsonyafesztivál a Miskolcon évek óta megszervezett hasonló nevű rendezvénytől. 
A Szegeden vasárnapig tartó téli gasztronómiai seregszemle névadója a kocsonya, de lesznek disznótoros, káposztás ételek és jó csülökpörköltek is - mondta Pál Ildikó, hozzátéve: fesztiváljuk célja, hogy bemutassa a téli időszak hagyományos dél-alföldi ételeit.
 Rózsa Edit, aki a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében megjelenő Észak-Magyarország című napilapban a rendezvény nevének plagizálásától tartott, az MTI-nek azt mondta: egyetértenek a szegediek szándékával, hogy a turisztikailag gyenge időszakban új fesztivál megrendezésével irányítsák a figyelmet a városukra, a rendezvény névválasztását azonban nem tartja szerencsésnek.

 

A Kocsonyafesztivál folyamatosan fejlődő, népszerű rendezvénye lett Miskolcnak, a régiónak, az országnak, mára pedig Miskolc egyik speciális védjegyévé vált - tette hozzá Rózsa Edit, aki korábban Szeged országgyűlési képviselője is volt, ám már tíz éve Miskolcon él.

 

"Közel egy évtizedes munkánk eredményének tartjuk, hogy a Kocsonyafesztivál nemzetközi értelemben is Miskolchoz kötődő rendezvény lett, s ahhoz, hogy e munka eredményei továbbra is Miskolcot erősítsék, a város vezetői és a szervező alapítvány munkatársai is feltétlenül ragaszkodnak" - jegyezte meg.
Rózsa Edit a szegedi rendezvény szervezőinek csütörtökön levelet írt, amit a távirati irodához is eljuttatott, s amelyben egyebek mellett azt írta: "az elmúlt években - a Kocsonyafesztivál elnevezés jogoltalom alá helyezésén túl - több olyan lépést is tettünk, mellyel Miskolc újraélesztett legendáját városunkhoz köthetjük."

 

A szegedieket erre hivatkozva arra kérte, hogy "a következő években rendezvényük elnevezését és mottóját más alapokra helyezzék, a Kocsonyafesztivál helyett pedig egy kifejezetten Szegedhez kötődő elnevezést használjanak". Mint megjegyezte: ehhez - ha kérik - személyes segítséget is ad
MTI