Meglátta árnyékát az Idétlen időkig című filmből is ismert Punxsutawney Phil, a világ egyik leghíresebb amerikai mormotája.
Ahogy Európában a medve, úgy az Egyesült Államokban a mormota a télhosszmondó február 2-án, a mormotákon belül pedig egy pennsylvaniai családfa, amely Punxsutawney településének környékén éldegél. Ennek ügyeletes nemzedéki példányát évről-évre egyre nagyobb tömeg várja február második napján. Az idei már a 122. várt megjelenés volt - 1886 óta folyik a meteorológiai mormotázás a településen - és 30 ezer ember sereglett össze. A mormota ébredése a téli álomból napsütötte volt, tehát még hat hét tél várható Észak-Amerikában.
Vagy nem. Ugyanis ember meteorológusok igen megbízhatatlannak találják a mormotákat. 1887 óta jegyzik fel az állatok "árnyékalapú" előrejelzéseit, de azok csupán 39 százalékban pontosak, azaz többször fogtak mellé, mint nem. Egy meteorológus szerint ennél még az is megbízhatóbb módszer, ha pénzfeldobással, fej vagy írás alapon folyik a jövendölés. Az idei jóslás: