Megtiltották a rózsaárusítást a szerelmesek Valentin-napi ünnepén egy stockholmi diákkollégiumban - hogy el ne szomorodjanak azok a bentlakók, akiknek senki sem küld virágot.
"Egyesek rózsák tucatjait kapták, mások egyetlen szálat sem" - magyarázta el a sajtóban Lars Wikander, a svéd főváros Gardes nevű kollégiumának helyettes vezetője. Szerinte azok a diákok, akik rózsa nélkül maradnak, úgy érezhetik, távol tartják őket az ünneptől, mert ezen a különleges napon semmiféle figyelmességet nem kapnak.
Wikander szerint az ideális az lenne, ha Bálint napján minden diák kapna egy szál rózsát.
Álláspontját egy felmérés is alátámasztja. A Friends nevű, az iskolákban előforduló visszásságok ellen küzdő szervezet kimutatta, hogy a fiatalok csaknem kétharmada úgy érzi, kirekesztették a szerelmesek ünnepéből. A Friends szerint ugyan igen pozitív ez a nap, de az éremnek van másik oldala is, sok fiatal rosszul érzi magát a bőrében. Ezen a napon el kellene beszélgetni a fiatalokkal a barátságról és arról, milyen legyen a kapcsolatuk a hozzájuk közel állókkal. A közvélemény-kutatást a Clint intézet végezte február második hetében, 1027 fiatalt kérdeztek ki.