Moziba kerül Meryl Streep elhalasztott filmje

2008.02.15. 16:53
Tavasszal a mozikba kerül az a film, amely egy ázsiai diák egyetemi ámokfutásáról szól. A valós eseményeken alapuló történet bemutatójára egy évvel ezelőtt, éppen a virginiai műszaki egyetemen 32 ember életét kioltó lövöldözés után került volna sor. Kegyeleti okokból azonban elhalasztották a premiert, ami végül április 11-én lesz New Yorkban. A film egyik szereplője, Meryl Streep egy amerikai egyetem tehetős patrónusát alakítja, aki támogatja az egyik végzős kínai diákot, ám a politikatudományt hallgató fiatalember egy napon ámokfutásba kezd.
A kampuszon 2007. április 16-án a 23 éves dél-koreai állampolgárságú Cso Szjung Huj, az intézmény diákja tüzelt válogatás nélkül mindenkire. A Dark Matter (Sötét ügy) című filmdráma, amely a kínai Chen Shizeng (Csen Si-cseng) rendezésében, független produkcióban készült, megnyerte a tavalyi Sundance filmfesztivál egyik tudományos kategóriájának díját.
A bemutatóval kapcsolatos közlemény nyilvánosságra kerülése előtt csupán néhány órával újabb halálos áldozatokat követelő egyetemi gyilkosság rázta meg az amerikaiakat: a Northern Illinois Egyetemen egy ismeretlen lőtt rá előadás közben a hallgatókra ötöt meggyilkolva és sokakat megsebesítve közülük, majd magával is végzett. Egy héten belül ez már a negyedik iskolai vérengzés volt Amerikában: múlt pénteken a louisianai Műszaki Egyetemen egy lány lelőtte két diáktársát és magával is végzett, hétfőn Mephisben egy 17 éves diák sebesítette meg súlyosan osztálytársát lőfegyverrel, s még aznap egy kaliforniai gimnáziumban is rálőttek egy tanulóra, s a 15 éves gyerek az agyhalál állapotába került. (MTI
)