Egy hónapi gyorséttermi menü károsíthatja a májat egy tanulmány szerint. Meglepő, de a hamburger-sültkrumpli-szóda étrend növeli a jó koleszterin szintjét - állítja a svédországi Linköping egyetemének kutatója, Frederik Nystrom. A kutatók tizenkét, harminc év körüli, egészséges és sovány férfit és hat nők kértek fel, hogy négy hétig naponta kétszer étkezzenek gyorsétteremben (McDonalds, Burger King, stb.). Az önkéntes kísérleti alanyokat a kutatás idejére eltanácsolták a testmozgástól is. A kísérlet célja az volt, hogy 10-15 százalékkal növeljék a testsúlyt, hogy megfigyelhessék a bevitt kalória hirtelen növekedésének hatásait.
"Az eredmények megrémítettek" - jelentette ki Nystrom. Az alanin-aminotranszferáz (ALT) nevű enzim szintje az első hét után hirtelen emelkedni kezdett, és egy hónap alatt megnégyszereződött. Egy résztvevőt ki kellett vonni a kutatásból, mivel az ALT-szintje a normálisnak a tízszerese volt - tette hozzá.
Ami meglepte az orvosokat, az az, hogy a gyorséttermi táplálkozásnak kedvező hatásai is voltak, a jó koleszterin szintje négy hét alatt növekedett. (MTI)