James professzor, a londoni Higiénia és Trópusi Orvostani Főiskola tanára az Amerikai Tudományfejlesztési Társaság (AAAS) hétfőn Bostonban véget ért éves konferenciáján hangsúlyozta: az élelmiszeriparban úgynevezett közlekedési lámpa-jellegű címkézésre lenne szükség, amely révén a fogyasztók azonnal világosan látnák, mennyi zsiradékot, cukrot és sót tartalmaznak az egyes élelmiszerek.
A professzor a BBC internetes honlapja szerint rámutatott arra: a világ gyermekeinek 10 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, azaz kétszer annyian vannak, mint az alultáplált gyermekek. Az elemzések rámutatnak arra, hogy a gyermekek táplálkozására és jó egészségi állapotára nem fordítanak kellő figyelmet. Egy nemrégiben készült skandináviai felmérés szerint a gyermek 7-12 év közötti súlya meghatározza, hogy később szívpanaszokban vagy más megbetegedésekben hal-e meg. (MTI)