Kézfogással állapította meg egy brit háziorvos, hogy egy férfinak különleges - és kezelés nélkül halálos - betegsége van, amelyet gyakran apró agydaganat okoz. A 36 éves férfi étteremben dolgozik, és barátja bemutatta egy háziorvosnak, aki a kézfogás után azonnal kijelentette, hogy a férfi akromegáliában szenved. Az orvos az illető szokottnál nagyobb, puhább kezéről és szintén furcsán nagy arcáról következtetett a bajra, írja az MTI.    Az akromegália egy rendkívül ritka betegség (egymillió emberből háromnál fordul elő), amelynek jellemzője, hogy túl sok növekedési hormon termelődik az agyalapi mirigyben, s emiatt a fej, az arc, a kéz, a lábfej és a mellkas megnagyobbodik. Oka lehet az agyalapi mirigy jóindulatú daganata is.
A 46 éves háziorvos, Chris Britt, aki Woodford Greenben praktizál, azt mondta, hogy utoljára orvostanhallgató korában látott akromegáliát, amikor egy kórházban volt gyakorlaton. "Egy ilyen diagnózist életében egyszer állít fel az ember, de csak ha szerencséje van. Ez a betegség olyan ritka, hogy a legtöbb háziorvos sosem találkozik vele" - mondta Britt.
A férfit a kézfogás után megvizsgálták, és kiderült, hogy 2 centiméteres daganata van az agyalapi mirigyében. Januárban a daganat nagy részét műtétileg eltávolították. Azóta gyógyszerrel kezelik, nehogy a betegség kiújuljon.