A közelmúltban újjáalakult fiúcsapat, a Take That és az Arctic Monkeys rockegyüttes többet is díjra váltott jelöléseiből a Brit AWARDS szerda esti londoni díjkiosztóján. Paul McCartney különdíjat vehetett át a zene fejlődése érdekében kifejtett tevékenységéért. Az Earls Courtban tartott gálán fellépett az ötszörös Grammy-győztes Amy Winehouse, aki jelölést sem kapott a brit díjra.
A Take Thaté lett a legjobb brit kislemez (a Shine-ért) és a legjobb élő produkció díja. Az Arctic Monkeys lett az év brit együttese, emellett a Favourite Worst Nightmare című lemezét ítélték a legjobb brit albumnak. A legjobb brit énekesnő Kate Nash, a legjobb brit férfi előadó a producerként ismert Mark Ronson, az év felfedezettje Mika, a kritikusok díját a 19 esztendős Adele kapta.

Ami a nemzetközi sztárokat illeti, itt az ausztrál popdíva Kylie Minogue nyerte a női szólóénekesek, míg az amerikai Kanye West a férfi előadók versenyét (A rapper nem volt jelen a díjátadón.) A legjobb külföldi együttese díj az amerikai Foo Fightersé és ez a csapat nyerte el a legjobb nemzetközi album díját is az Echoes, Silence, Patience and Grace című korongjáért - akárcsak tíz nappal ezelőtt a Grammy-díjkiosztón.
A nagy vesztesek közül az élre kívánkozik Leona Lewis, aki sikeres albuma és négyszeres jelölése ellenére volt kénytelen üres kézzel távozni a gáláról. Mika is több díjban bízott, hiszen a megnyert mellé még három kategóriában jelölték.
Óriási sikert aratott a gálán fellépő Amy Winehouse, aki a Valerie című dalt énekelte Mark Ronsonnal, majd a Love is Losing Game-t adta elő szólóban. A kábítószer-függőséggel kezelt énekesnő a hónap elején távollétében kapott öt Grammy-díjat. Most először lépett fel a nyilvánosság előtt, amióta elhagyta a drogambulanciát.
Paul McCartney a Live and Let Die és a Hey Jude című dalait énekelte egyvelegként. A fellépők között volt Rihanna, a rhythm and blues és hip-hop sztárja, aki a Kaiser Chiefs brit zenekarral együtt énekelte Umbrella című sikerét. Kylie Minogue új dalát, a Wow-t énekelte, és szerepelt Mika is.
A díjátadót az ITV televíziós csatorna sugározta. (MTI)