horoszkóp

Elhízás miatt agyvérzést kapnak a nők

2008.02.21. 17:06

Megháromszorozódott az agyvérzéses esetek száma az utóbbi években a középkorú amerikai nők között. A riasztó változást az orvosok az "elhízási járványnak" tudják be. A 35 és 54 év közötti nőknek csaknem 2 százaléka kapott agyvérzést 1999 és 2004 között. Ezzel szemben 1988 és 2004 között a mutató csak fél százalék körül mozgott. A százalékarány viszonylag kicsinek tűnik, az agyvérzéses esetek nagy része ugyanis az idősebb emberek körében történik. A középkorú nőknél észlelt ugrásszerű növekedést különösen nyugtalanítónak mondták annak a szerdai New Orleans-i egészségügyi konferenciának a résztvevői, amelyen az eredményeket ismertették.

Az agyvérzések száma annak ellenére szaporodott, hogy a felmérések szerint a nők mind nagyobb hányada szed gyógyszereket a koleszterinszint és a vérnyomás megfelelő szinten tartására, ezzel is csökkentve a stroke betegségek kockázatát. A kutatók megvizsgálták, milyen változás történt az utóbbi évtizedben a nők életmódjában, és megállapították: mindenekelőtt kövérebbek lettek. A nők derékvonala csaknem 5 centiméterrel bővült. Ezzel párhuzamosan a nők úgynevezett testtömeg-indexe - amelyet a magasság és a testsúly aránya alapján számítanak ki, és a elhízottság mutatója - 27-ről 29-re emelkedett. Ugyancsak magasabb lett a szóban forgó nők vércukorszintje.

Ezenkívül semmilyen más kockázati tényezőben - például a dohányzási szokásokban vagy az étrendben - nem történt olyan mértékű változás, amely indokolná az agyvérzéses esetek számának ilyen ütemű növekedését. A felmérés szerint 1999 és 2004 között a középkorú férfiak körében az agyvérzéses esetek aránya nem változott a megelőző időszakhoz képest, 1 százalék körüli maradt. A férfiaknál nem is figyeltek meg olyan mértékű elhízási folyamatot, mint a gyengébb nem körében.