Megcsonkított ezernél is több halottat, műanyaggal tömte be a kilopott csontok és szervek helyét, és dollármilliókat keresett a zsákmány eladásával egy volt fogorvos a New York-i Brooklyn kerületi ügyészség vádja szerint. Michael Mastromarino esete "olyan, mint egy olcsó horrorfilm" - mondta Charles Hynes kerületi államügyész a szerdán kezdődött tárgyaláson. "Az elhunytak hozzátartozói és azok számára viszont, akikbe beültették a lopott testrészeket ez a valóság, és nem csak egy rossz film." A 44 éves férfi három feltételezett bűntársával együtt 2006-ban került vád alá. Egy emberi szövetekkel kereskedő vállalatot vezetett, és az ügyészség szerint 2001-től öt év alatt összesen 1077 halottat csonkított meg.

Az eltávolított szervek, csontok helyére pvc-csöveket helyezett, hogy ne legyen feltűnő a hiány, és a holttestekben rejtette el a műtéthez használt gumikesztyűket és más bűnjeleket. A vádirat alapján Mastromarino alkalmanként 1000 dollár (179 ezer forint) körüli kenőpénzt fizetett temetkezési vállalkozóknak, hogy hozzáférjen a holttestekhez, és cégén keresztül a hozzátartozók beleegyezését tanúsító hamisított engedéllyel adta el a kioperált testrészeket szövetbankoknak és szervátültetéssel foglalkozó ügynökségeknek. 6 millió - 12 millió dollár közötti összeget keresett így.

Az ügyészség vádalkut ajánlott az egykori orvosnak. Ennek értelmében életfogytig tartó helyett 18-tól 54 évig terjedő börtönbüntetést kaphat, ha együttműködik az üggyel kapcsolatban indított eljárásokban és bűnösnek vallja magát. Védője jelezte, hogy Mastromarino elfogadja az ajánlatot, az ügyészség azonban végül időt kért, hogy megvizsgálják, miként fogadnák az egyezséget az áldozatok hozzátartozói. A tárgyalás február 27-én folytatódik. (MTI)