Ötéves korában elpusztult Lisis, a lett államfő házinyula. Valdis Zatlers kedvence csak hét hónapig élvezhette az elnöki rezidencia kényelmét. Az elnöki família "igazi családtagot" veszített el, és csak az vigasztalhatja őket, hogy élete utolsó szakaszában Lisis kedvére szaladgálhatott a rigai kastély parkjában. Az elnöki nyúl ugyanis annyira jól nevelt és tiszta volt, hogy nem kellett ketrecben tartani - áll a Balti Hírszolgálat (BNS) jelentésében.

Lisis pályafutása fordulatokban gazdag volt; egyszerű nyúlból hirtelen Lettország elsőszámú háziállata lett, kiskorában pedig identitásválságon ment keresztül, mert gazdái nősténynek gondolták és a Mona Lisa nevet adták neki. Utódja egy kóbor macska lehet, amelyet karácsonykor fogadott be az elnök családja.

Valdis Zatlerst tavaly május végén választotta államfővé a lett országgyűlés. Korábban a rigai baleseti kórház igazgatója volt. A rendkívül népszerű Vaira Vike-Freibergától, Kelet-Európa első női elnökétől vette át a jórészt ceremoniális jelentőségű tisztséget.

A politikai életben mindaddig teljesen ismeretlen 52 éves orvost egyébként sok bírálat ért, miután nyilvánosan beismerte: hálapénzt fogadott el betegeitől, és eltitkolt jövedelme miatt az adóhatóság megbüntette. Tartozását még hivatalba lépése előtt rendezte.