Kiderült, a hadnagyi rendfokozatot viselő Harry herceg már tíz hete Afganisztánban szolgál. A brit sajtó tudósítói tudtak erről, sőt többször interjút is készítettek Harryvel, de eddig tartották magukat a hírzárlathoz. Most azonban amerikai és német lapok kiszivárogtatták a hírt, amelyet Gordon Brown brit miniszterelnök is megerősített: "példás katonának" nevezte a herceget, akinek "kimagasló szolgálatára egész Nagy-Britannia büszke lesz".

Az Afganisztánban harcoló Harry herceg személyében több mint negyed százada először vesz részt a brit királyi család valamely magas rangú tagja tényleges háborúban. 
Harry bátyja, a 26 éves Vilmos herceg, aki apja után a második a trónutódlási sorrendben, és egyszer az Egyesült Királyság uralkodója lesz, öccséhez hasonlóan szintén Sandhurstben, az első számú brit katonai akadémián szerzett tiszti diplomát, és jelenleg a brit királyi légierő pilótatanonca, de az egyelőre fel sem vetődött, hogy frontszolgálatot teljesítsen akár az iraki, akár az afganisztáni hadszíntéren.
A brit védelmi minisztérium tavaly februárban hivatalosan közölte, hogy Harry Irakba indul, nem sokkal később azonban a brit hadsereg vezérkari főnöke, Sir Richard Dannatt tábornok  úgy döntött, hogy Harry mégsem vehet részt iraki bevetésen a személyét "közvetlenül érintő számos fenyegetés" miatt.

 

A herceg az elmúlt években visszatérő vendége volt a londoni kocsmáknak, és ezáltal a brit bulvársajtó botrányrovatainak is. Az eddigi legnagyobb botrányt három éve robbantotta ki, amikor egy jelmezbálban a hitleri hadsereg horogkeresztes karszalaggal kiegészített egyenruhájában jelent meg. (MTI)