horoszkóp

Fennakadások a budapesti tömegközlekedésben

rk
2008.03.01. 15:55

Pótlóbuszok szállítják az utasokat több villamos és trolibusz helyett Budapesten, miután a szombati heves viharban többfelé is megrongálódtak a felsővezetékek. A helyreállítás várhatóan eltart a késő délutáni órákig. Közben az Országos Meteorológiai Szolgálat a fővárosra visszavonta a legmagasabb fokozatú vörösriasztást és már az eggyel alacsonyabb fokozatú, narancsszínű van érvényben.

A BKV tájékoztatása szerint egy fa dőlt a felsővezetékre a gödöllői HÉV vonalán Szilasliget és Mogyoród között, ezért ott a szerelvények egyelőre csak egy vágányon tudnak közlekedni, késések várhatók. A hármas metró felszíni vonalán egy megbontott tető darabja zuhant a pályára, így Kőbánya-Kispesti végállomás és a Határ út között most buszok viszik az utasokat. Számos villamos helyett is pótlóbuszok járnak, szintén a felsővezetékek szakadása miatt. Nem jár például egyáltalán az 52-es villamos, és rövidebb úton közlekedik a 30-as. Az 1-es villamos egy szakaszán - a Kerepesi és a Bécsi út között - ugyancsak nem járnak a szerelvények, buszokkal lehet utazni. A villamosok mellett a trolibuszok felsővezetékét is leszakította a heves szél, vagy egy lezuhanó faág, cserép. Ezért a szokottnál rövidebb szakaszon jár a helyreállításig a 70-es, 75-ös és 77-es troli.

A BKV szakemberei folyamatosan dolgoznak, számításaik szerint a helyreállítással szombaton, a késő délutáni órákra végeznek. A heves széllel, esővel, néhol jégesővel kísért vihar délután kettő óra előtt érkezett meg a fővárosba, három óra körül kezdett csitulni, de a szél még mindig erős. Bár korábban a legmagasabb fokozatú vörösriasztást rendelte el a meteorológiai szolgálat Budapestre és térségére is, de ezt már visszavonták, és az eggyel alacsonyabb, narancsszínű van most érvényben. (Független Hírügynökség)