Nők százai gyülekeztek kedden Johannesburgban egy művészeti galéria előtt, hogy tüntessenek a miniszoknya védelmében. A menet - Redi Direko újságíróval az élen  - a Noord utcai taximegálló felé vette az útját, hogy tudtára adja a személyszállító fuvarozóknak: a nők szeretik a miniszoknyát, és nem hajlandóak lemondani kedvenc viseletükről.

A tüntetést annak nyomán szerveződött, hogy februárban a Noord utcai taxiállomáson a 25 éves Nwabisa Ngcukanát megalázták a taxisok és az utcai árusok. A gépkocsivezetők és az árusok állítólag leszakították a nő ruháját, hogy "móresre tanítsák" miniszoknyája miatt. Egyesek állítólag fogdosták az asszonyt, míg mások alkoholt spricceltek a hajára, és közben nyomdafestéket nem tűrő módon szidalmazták.

Annak ellenére, hogy a demonstrációt miniszoknya-tüntetésnek nevezték, résztvevői szoknyahossza ennél azért hosszabb volt. A nők, akik Tele van a hócipőnk! feliratú pólóban masíroztak, transzparenseikkel tudtára adták az érintetteknek, hogy egyrészt szeretik a miniszoknyát, másrészt, a szebbik nem képviselői nem KRESZ-táblák, hogy semmibe vegyék őket.  "Tiszteletet érdemlünk!", "Senki sem csorbíthatja a nők jogait" - hirdették a résztvevők. (MTI)