horoszkóp

Kínában verik az orvosokat

rk
2008.03.07. 18:06

Évente több ezer orvost sebesítenek meg páciensek Kínában, és a szakmának már alig van tekintélye. A kínai orvosok 78 százaléka nem akarja, hogy a gyermeke orvosnak tanuljon - mutatta ki egy felmérés, amely szerint meredeken emelkedik az orvosok ellen munkavégzés közben elkövetett erőszakos cselekmények száma. 2006 első tíz hónapjában 5519 orvost bántalmaztak feldühödött betegek vagy hozzátartozóik, ami több mint a duplája a 2002. évi 2600-nak, és messze felülmúlja a 2004-ben regisztrált 3735 esetet is. "Az orvosok és a betegek közti viszony abnormális, de egyik fél sem hibás. Az egészségügyi rendszer az oka mindennek" - mondta Csiu Kuj-Hszing (Qui Guixing) ortopéd sebész, a Peking Union Medical College, az ország egyik legrangosabb kórházának munkatársa.

A harminc éve zajló reformok a szociális ellátó rendszert nem érintették, ami nehéz helyzetbe hozta a leszakadó milliókat. Számos kórház szed díjat az orvosi ellátásért és a receptfelírásért, az ágazat deregulációját pedig hangos botrányok kísérték műhibák, gyógyszerhamisítások és a rendszer túlterheltsége miatt. "A feszültségek talán itt a legsúlyosabbak az egész világon" - mondta Csiu egy pekingi tanácskozáson, amelyen vezető orvosok és magas rangú kormánytisztviselők vettek részt. Mások szerint pusztán a lakosságszám és az okozza a problémát, hogy Kína fejlődő ország.

"Sehol sem lenne könnyű 1,3 milliárd ember egészségügyi ellátásáról gondoskodni" - mondta Ven Csien-ming (Wen Jianming) pekingi orvos. Hozzátette, hogy gyakran a rendőrség is az orvost bántalmazó páciens pártját fogja, de a betegek felháborodása érthető. "Hatmillióan dolgoznak az ágazatban megfeszített erővel, rendkívül rossz körülmények között. Az én kórházam előtt például már éjféltől sorban állnak a páciensek, még télen is. Alig jut néhány perc egy-egy betegre és a forráshiány krónikus. A kormánynak lépnie kell." Erre valószínűleg már nem kell sokat várni: a kormány várhatóan hónapokon belül bemutatja az egészségügy reformjára kidolgozott tervet, amelynek az előkészítése évek óta zajlik.

(MTI)