Környezetkímélőt szellentenek az izraeli tehenek

mm
2008.03.07. 07:29
Az izraeli teheneket nemcsak rekordszintű tejhozam, hanem "környezettudatos" magatartás is jellemzi , ugyanis lényegesen kevesebb metánt juttatnak a légkörbe, mint más országbeli fajtársaik.
Az üvegházhatású gáz, a metán legfőbb forrása az állattenyésztés. Különösen sok metánt "termel" a szarvasmarha, amely a légköri kibocsátás 25 százalékáért felel. Épp emiatt a tehenek "metánparaméterei" sokkal fontosabbak, mint az átlagos tejhozam - olvasható a JNEws orosz nyelvű izraeli hírportálon.
Israel Flamenbaum, az izraeli mezőgazdasági minisztérium szakértője a hazai tehénállomány "környezettudatosságát" az állatok táplálkozásával magyarázza. Míg az új-zélandi tehenek például egész éven át legelnek, azaz főleg zöldtakarmányon élnek, Izraelben a szemes takarmány a fő táplálékuk. Ezt az állatok szervezete könnyebben és gyorsabban emészti meg, s ily módon kevesebb metán képződik. Ennek köszönhetően az izraeli tehenek metánkibocsátása  25 százalékkal alacsonyabb,  mint európai "kolléganőik" esetében, új-zélandi fajtársaiknál pedig két és félszer kevesebb üvegházhatású gázzal terhelik a légkört. (MTI)