Életünk során megélt boldogságunkat erősen befolyásolják velünk született adottságaink. Egypetéjű és kétpetéjű ikrek vizsgálata alapján az Edinburgh-i Egyetem kutatói úgy vélik, boldogságot okozó személyiségjegyeink felét génjeink felügyelhetik. Boldogságunk másik fele életmódunkhoz, karrierünkhöz és kapcsolatainkhoz köthető, állítja a skót és ausztrál kutatók 900 ikerpárt érintő közös tanulmánya, amely a Psychological Science című amerikai szaklapban jelent meg.

A kutatók olyan embereket kerestek, akik kevéssé aggodalmasak, barátságosak és lelkiismeretesek. Mindhárom személyiségjegyet a boldogsághoz kötötte egy korábbi kutatás.Az egypetéjű, tehát azonos génkészletet hordozó és a genetikai szempontból csak testvéreknek számító kétpetéjű ikrek vizsgálata szerint ezen jellemzők 50 százalékban örökletesek.

Akinek kevesebb genetikai boldogság jutott, azért különféle technikákkal befolyásolhatják életminőségét. Például pozitív gondolkodással: "Segítenek az olyan apró dolgok is, mint hogy összeírjuk erősségeinket és új módon alkalmazzuk mindennapi életünkben, vagy egy újság szélére esténként felírunk három dolgot, amiért hálásak vagyunk. Ezek bizonyítottan javulást hoznak" - mondta Linley.