Egy kolumbiai drogbáró a Hello Kitty nevű japán rajzfilmfigurát használta üzenetei továbbítására - állítja a Folha de Sao Paulo brazil lap hétfői számában. A dél-amerikai ország rendőrsége azt mondta a lapnak, hogy a bűnöző digitálisan kódolt hang- és szöveges üzeneteket rejtett a figura képébe, és ezt küldte el e-mailben. A kábítószer-hálózat vezetőjét egyébként még augusztusban tartóztatták le Brazíliában, és azóta is fogva tartják.

A brazil nyomozók azt mondták, hogy a világszerte népszerű figura képében elrejtett üzenetek között van olyan, amely több országot érintő kokainszállítmányokról tartalmaz részleteket. A kódot az Egyesült Államok nyomozói törték fel, mert a brazil rendőrségnek ehhez nem volt megfelelően felszerelt számítógépe. Az újság azt állítja, hogy ugyanezzel a módszerrel üzent tagjainak az al-Kaida a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások előkészítése során.

Kiderült, hogy a kolumbiai drogbáró, Juan Carlos Ramirez Abadia azért választotta az ártatlan kismacska képét az üzenetekhez, mert a felesége nagy rajongója a figurának. Brazíliai otthonukban több szobában is vannak Hello Kitty figurás székek, órák és tapéták. A 44 éves Abadiát fegyházban tartják fogva, amíg egy brazil bíróság eldönti, hogy elfogadja-e az Egyesült Államok kiadatási kérelmét. Az amerikaiak szerint a drogbáró 1,8 milliárd dolláros (310,4 milliárd forintos) vagyont halmozott fel, részben a Kaliforniába csempészett több tonna kokain és több kiló heroin eladásából. (FH)